Má názov domény vplyv na SEO?

Výber správnej domény je pre rozvoj stránky alebo online podnikania dôležitý. Aký veľký je reálny vplyv názvu domény na SEO? Menej je niekedy viac.

Pri surfovaní na internete sa často stretávame so špekulatívnymi názvami stránok, ktoré sú celé zložené z vyhľadávaných kľúčových slov a fráz, tzv. longtailov. Napríklad:

www.najlacnejsie-krmivo-pre-psy.sk

Na prvý pohľad je to skvelé riešenie, vplyv názvu domény na pozíciu vo vyhľadávaní musí byť predsa vysoký! Pravda je taká, že tento prístup je už „po záruke”. Pred niekoľkými rokmi skutočne fungovalo, ak ste svoju doménu nazvali podľa vyhľadávanej frázy a z tejto taktiky ste vyťažili obrovskú návštevnosť. Dnes je to už trochu zložitejšie.

Google vníma názvy domén podľa rôznych kritérií

Google je inteligentnejší, než si myslíte. Jeho algoritmus je občas nepochopiteľný a chybový, zobrazované výsledky môžu byť miestami vážne chaotické, no podstatné je, že sa učí. Naučil sa aj to, ako odhaľovať špekulatívne weby, ktoré chcú vyťažiť zo svojho názvu, a okrem neho už takmer nič návštevníkovi neponúkajú.

Heslom mnohých internetových podnikateľov, najmä reklamných a kreatívnych agentúr, je content is king, teda obsah je kráľ. Google toto heslo akceptuje tiež, ale z odlišnej perspektívy. Používateľom chce priniesť najrelevantnejší obsah podľa zadaných fráz, ktoré vyhľadávajú. Ak by im zobrazil web, ktorý sa síce volá rovnako, ako ich vyhľadávaná fráza, no na samotných podstránkach už nemá žiadne relevantné informácie, nesplnil by svoj cieľ.

Vplyv názvu domény na SEO je preto len čiastkový. Google, vlastne jeho crawleri (programy-boti „preliezajúce” stránky a vyhodnocujúce ich relevantnosť) zisťujú, aká dôveryhodná je vaša stránka, akú má autoritu. Sledujú aspekty ako:

  • Pravidelné publikovanie obsah na danú tému
  • Kvalitný obsah doplnený o multimédiá
  • Relevantné spätné odkazy na vašu stránku
  • Návštevnosť a doba, ktorú používatelia strávia na stránke

Vplyv domény na SEO môže byť aj negatívny

Ak sa rozhodnete pristupovať k názvu webstránky špekulatívnym spôsobom, ktorý sme opísali vyššie, nemusí vám to vôbec pomôcť. Naopak, takýto prístup vám skôr uškodí. Google už začal penalizovať weby, ktoré ťažia z vysokej zhody názvu domény a kľúčových slov. Takáto taktika zaváňa blackhat praktikami.

Neznamená to samozrejme, že sa v názve vašej domény nemôže vyskytnúť žiadne kľúčové slovo. O stránku sa musíte starať, rozširovať ju, kultivovať a Google vás potom vyhodnotí ako relevantný výsledok. V tom prípade je vyhľadávané kľúčové slovo v názve domény pozitívnym bonusom.

Ako si vybrať doménu, ktorá bude mať vplyv na SEO

Názov domény síce nevplýva na pozíciu vo vyhľadávaní do takej miery, aby vás dostala na prvé miesta, stále ju však môžete využiť vo svoj prospech. Relevantné kľúčové slovo použité v názve domény nie je nikdy na škodu. Kľúčovým slovom nemusí byť len váš produkt, ale aj názov vašej firmy.

Táto cesta k prvým pozíciám vo vyhľadávaní je dlhšia a zložitejšia, no zároveň aj istejšia. Nesúvisí s nekalými praktikami, ale s tým, o čom by malo byť podnikanie: s poctivým budovaním vašej značky a vašej firmy.

Vaša firma musí mať na internete digitálnu stopu, ktorú môžu crawleri vypátrať. Registrujte sa do relevantných katalógov, získavajte spätné odkazy, poskytujte potenciálnym zákazníkom užitočné informácie a obsah, ktorý im pomôže.

Vašim hlavným cieľom pri optimalizácii pre vyhľadávače by nemalo byť vlastníctvo špekulatívnej domény, ale vytváranie kvalitného obsahu, ktorý sa s doménou viaže. Optimalizovať pravidelne tvorený obsah pre vyhľadávače je jednoduchšie. Hoci sa niektoré kľúčové slová v konkrétnych segmentoch stále držia na najvyšších priečkach vyhľadávanosti, do hry vstupujú aj nové trendy. Bez kvalitného obsahu by ste na tieto trendy vo vyhľadávaní museli reagovať len skupovaním nových domén a ich presmerovaním na váš aktuálny web. Pri podobných taktikách si môžete byť istí, že vás skôr či neskôr čaká penalizácia.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!