Je vaším zvykom vybaviť si cestovné poistenie pred odchodom na dovolenku či pracovnú cestu do zahraničia? V prípade, že myslíte pri cestovaní na seba a svojich blízkych, myslite aj na svoju batožinu. Poistenie ochráni vaše kufre. Prečo sa oplatí poistiť sa a aké výhody ponúka poistenie batožiny?

Ak niekam cestujete, beriete si so sebou zväčša tie najpotrebnejšie veci. Dámy o tom určite vedia svoje. Situácia, že by ste sa na určené miesto dopravili bez cestovnej tašky alebo kufra, by vám pobyt v zahraničí nepríjemne skomplikovala. Poistenie batožiny pri zahraničnej pracovnej ceste vám síce batožinu neprinavráti, ale určite vás dostatočne odškodní a zmierni vzniknuté peripetie. Nikdy totiž nemôžete vedieť, či vám ju niekto neukradne, zastihnúť vás môže živelná pohroma alebo budete účastníkom dopravnej nehody. Toto sú tri hlavné poistné udalosti, pre ktoré sa poistenie batožiny vo vozidle v celej Európe uzatvára.

Takto vám ukradnú batožinu

Predstavte si situáciu, že na verejnom parkovisku vystúpite z auta, zoberiete si svoju tašku s najnutnejšími vecami a zvyšné veci vo vozidle necháte. Pokojne zabuchnete dvere a pomaly od auta odkráčate preč, len letmo sa obzriete a v ruke stlačíte gombík na diaľkovom ovládači, aby sa vaše vozidlo zamklo.

Ani by ste neverili koľko je na verejných priestranstvách ľudí, ktorí váš pohyb ostro sledujú a v okamihu, keď vy už bezstarostne rozmýšľate nad povinnosťami či zábavou, oni stláčajú protigombík, ktorý uzamknutie preruší. Zlodeji sú dnes už prefíkaní.

V minulosti sa museli spoliehať na svoje šikovné ručičky a pozorné oči, dnes im moderný svet technológií prináša mnoho výhod. Jedným zo zariadení, na ktoré sa zlodeji pri krádeži batožiny z auta spoliehajú, je rušička signálu. Vďaka nej sa dostanú do vášho auta a keď ho neukradnú celé, ich korisťou môže byť všetko, čo v ňom nájdu, batožina nevynímajúc.

Poistenie vás ochráni aj v prípade havárie či živelnej pohromy

Pri poistení batožiny nemusí ísť zákonite len o jej stratu. Poistenie sa vzťahuje aj na poškodenie alebo zničenie batožiny a osobných vecí. V prípade, že by vaše auto pri silnej búrke zavalil strom alebo sa vaše osobné a pracovné veci v batožine poškodia alebo zničia pri vytopení, budete mať istotu, že vám ich poisťovňa preplatí.

Ak často cestujete pracovne a nechávate si v aute cennosti, nepríjemná skúsenosť zo služobnej cesty je ľahko na svete. Služobné vozidlá totiž bývajú častým terčom zlodejov, ktorí počítajú s tým, že okrem služobných dokumentov nájdu v aute aj vzorky tovaru či pracovné vybavenie. Preto myslite na svoju ochranu.

Čo si nechať poistiť?

Medzi základné položky, na ktoré sa poistenie batožiny vo vozidle vzťahuje, patrí oblečenie a obuv. Z tejto kategórie potrebných vecí je možné si poistiť aj okuliare a kozmetické prípravky a prostriedky. V domovskej krajine a v zahraničí by ste sa ťažko pohli bez osobných dokladov.

Preto poisťovne mysleli aj na ne a zahrnuli ich do množiny poistiteľných vecí v batožine vozidla. Súčasťou poistky je športová výbava, ale aj kancelárske potreby, kočík, autosedačka. Jediné kusy elektroniky, ktoré je možné poistiť, sú kamera a fotoaparát.

Na čo sa poistenie batožiny nevzťahuje?

Pre náročnosť krytia poistenia niektorých veci z dôvodu možných podvodov sú z poistenia batožiny vo vozidle vynechané notebooky, tablety a mobilné telefóny. Poistiť sa nedajú ani platobné karty, hotovosť či cenné šperky. Poistenie batožiny nie je možné uzatvoriť ani na technické pracovné vybavenie, zbrane, lieky, zvieratá a rastliny.

Pravidlá bezpečnosti batožiny

Ak ste sa aj pre poistenie batožiny už rozhodli a naplno ho využívate, nepoľavujte zo svojej ostražitosti a nedajte zlodejom žiadnu príležitosť. Svoju batožinu uschovávajte v uzakmnutom priestore, najlepšie v kufri auta. Rozhodne ju nenechávajte na viditeľnom mieste. Výnimkou je len autosedačka. Ak ste kufor zamkli, pre istotu to vždy ešte raz skontrolujte.

Dobrým tipom pre bezpečnosť je odstaviť vždy vozidlo na dobre osvetlenom mieste. V prípade, že ani spomínané opatrenia nepomohli, pri poškodení či strate batožiny kontaktuje políciu. Záverečnú policajnú správu potom doložte pri nahlásení poistnej udalosti.

Prajeme vám veľa šťastia na cestách a držte sa hesla: „Poistená batožina je v bezpečí.“




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!