Milujete leto a opaľovanie? Krásna hnedá opálená pokožka má určite niečo do seba. Ale pozor na alergiu na slnko! Môže sa totiž objaviť aj v prípade, že nemáte citlivú pokožku. Ako sa prejavuje alergia na slnko a ako ju liečiť?

Young woman with sun shape on the shoulder holding sun cream bottle on the beach

Symptómy alergie na slnko

Podľa niektorých vedeckých štúdií je alergia na slnko dedičná. Iné zas tvrdia, že sa jedná len o reakciu pokožky, spôsobenú kombináciou potu a opaľovacích krémov. Tak či onak, jej príznaky sú nepríjemné. Existuje viac typov príznakov alergie na slnko. Môže sa jednať o pľuzgieriky na koži naplnené tekutinou. Sprievodným javom býva i zimnica a nevoľnosť. Pľuzgiere po prasknutí dokonca mierne krvácajú a býva nimi obsypané doslova celé telo, najmä však krk, chrbát a končatiny.

Ďalším, pomerne bežným príznakom alergie na slnko, je žihľavka. Drobné červené svrbivé vyrážky sa rozširujú najmä na odhalených častiach tela. Objavia sa už pár minút po slnení. V niektorých prípadoch miernej alergie zmiznú o pár dní. Ak však alergia neustupuje, je nutné zakročiť.

Ako liečiť príznaky alergie na slnko?

Ak sa u Vás alergia na slnko prejaví, je nutné aspoň načas prestať vystavovať telo slnečnému žiareniu. Ďalším krokom je liečba alebo aspoň potlačenie nepríjemných príznakov. V prípade pľuzgierikov sprevádzaných zimnicou si na postihnuté miesta v pravidelných intervaloch prikladajte studený obklad. Ten však zaberie len pri miernych príznakoch. Ak sú pľuzgiere rozšírené, musíte užiť liek. Vhodné sú perorálne antihistaminiká, teda bežné lieky na alergiu. Pomôžu tiež krémy s obsahom kortizónu. Ak takéto lieky doma nemáte, neváhajte navštíviť lekára!

Žihľavku sprevádzanú svrbením a začervenaním zas vyliečia krémy s obsahom kortikosteroidov. Tento príznak alergie na slnko je však miernejší, ako pľuzgiere. Často krát stačí studená sprcha a odstránenie príčiny. To znamená, že na chvíľu prestanete používať krémy na opaľovanie, ktoré mohli žihľavku v kombinácii s potom spôsobiť. A samozrejme, po istý čas sa budete vyhýbať slnku. Takisto zaberajú aj lokálne antihistaminiká. Ak však príznaky alergií nepoľavujú, určite navštívte lekára. Opálená pokožka je určite krásna, ale obetovať jej zdravie za to nestojí!

FOTO:  rh2010 | Dollar Photo Club




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!