Sú vaše pneumatiky vo vyhovujúcom stave alebo sa zišla ich výmena? Nezáležiac na tom či ide o zimné alebo letné pneumatiky, ich životnosť je obmedzená.
Ak ste vodičom už dlhšie, určite ste schopný na prvý pohľad zistiť, či sú pneumatiky na vašom vozidle dostatočne bezpečné na bežnú premávku. V prípade že si nie ste úplne istý, prinášame vám rady a typy, ako predĺžiť ich životnosť.

Zistite hĺbku dezénu

Ak by ste si neboli istý hĺbkou dezénu na vašich pneumatikách, ich výrobcovia používajú tzv. mostíky medzi jednotlivými segmentami vzoru behúňa. Časom a používaním prichádza ku postupnému poklesu hĺbky vzoru a spojeniu častí pomocou mostíkov. Tento postup dokáže pomôcť aj menej skúsenému vodičovi správne sa rozhodnúť, kedy je čas na výmenu.

Pneumatiky správne uskladnite

Čo sa týka uskladnenia pneumatík, dbajte na tieto pravidlá:
1. pneumatiky pred uskladnením, čo možno najlepšie, očistite
2. ak budete skladovať pneumatiky na disku, odporúčame uložiť ich stojato vedľa seba. V tomto prípade je vhodné pamätať na ich pravidelné otočenie, aby ste predišli ich deformácii
3. v prípade že pneumatiky skladujete bez diskov, jednoducho ich umiestnite ležmo na seba
Vhodný priestor
Čo sa týka priestoru, v ktorom budete pneumatiky uskladňovať je dôležité aby bol suchý, tmavší a chladnejší. Neodporúča sa, napríklad, uskladniť pneumatiky na balkóne, kde môže počas letných mesiacov páliť slnko. Vhodné je zamedziť nadmernému prúdeniu vzduchu

Sledujte tlak v pneumatikách

Ideálny objem tlaku v pneumatikách je podstatnou podmienkou pre predĺženie ich životnosti. Tomu napomáha aj nariadenie EÚ, na základe ktorého musia byť všetky vozidlá, vyrobené po roku 2012, vybavené snímačmi tlaku. Tie analyzujú počet otáčok kolesa, podľa ktorých systém vyhodnocuje správny objem tlaku v pneumatike. Ak vlastníte vozidlo bez snímača, odporúčame sledovať tlak aspoň raz mesačne.
Nesprávny tlak v pneumatikách výrazne zvyšuje ich opotrebovanosť a môže mať negatívny dopad na spotrebu paliva.

Pri výbere nových pneumatík, vždy dbajte na kvalitu

Výber kvalitných pneumatík je základom pre bezpečnú a pohodovú jazdu. Máte puklice alebo elektróny? Lacné pneumatiky Zeetex sa hodia na všetky typy vozidiel či kolies a sú ideálne do všetkých podmienok.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!