Každý človek sa za svoj život aspoň raz zaviazal nejakej banke kvôli pôžičke. Nie je to prejavom insolventnosti, ide o celkom bežný jav, či u nás alebo vo svete. Za to sa ešte nemusíte hanbiť a nie ste povinní nikomu zdôvodňovať svoje pohnútky. Na čo však upozorňujeme je, ak sa teda rozhodnete využiť tento bankový produkt, predtým než dôjde k obojstrannému podpisu, dobre si preštudujte jeho parametre. Predídete tak nepríjemnostiam, ktoré by vás počkali pri problémoch so splácaním.

Nikto nie je taký bohatý, aby si mohol dovoliť v našich končinách zaplatiť za akýkoľvek tovar alebo služby ihneď v hotovosti. Preto bankové spoločnosti poskytujú pôžičky, rôzneho druhu. Spomeňme príklady ako účelové, neúčelové, pôžičky typu revolvingový úver, konsolidačný úver, pôžičky na čokoľvek, kontokorentný úver a mnohé iné, ktoré ich klienti splácajú po určitú dobu, a to tak, aby boli spokojné obe strany. Klient získa to, o čo má záujem a banka zinkasuje úrok priradený ku konkrétnej pôžičke. Ľudia si najčastejšie požičiavajú na bežný spotrebný tovar, dovolenky, autá, byty, rodinné domy, takže vidíte, že v podstate niet komodity, ktorá by sa pôžičke vyhla.

Nebankovky obchádzajte veľkým oblúkom

Hneď na začiatku vám odporúčame vyradiť z okruhu možných poskytovateľov pôžičky nebankové spoločnosti, a je jedno, či nespĺňajú alebo spĺňajú podmienky garantované národnou bankou. Radšej svoju pozornosť obráťte na banky. Ich pôžičkové produkty budú síce zdanlivo drahšie a ich posudzovanie prísnejšie, no zároveň budete mať istotu, že vás nikto nenatiahne do vopred pripraveného kolotoča nesplácania. Nebankovky totiž rátajú s overeným faktom, že žiadny smrteľník si dopodrobna neprečíta kompletne celú zmluvu od A do Z. Keby aj áno, nemá síl na akúkoľvek zmenu a radšej podpíše hocičo, len aby mal pokoj.

Pozor na príliš vysoký úrok

Prvé, na čo by si mal dať pozor záujemca o bankovú pôžičku je príliš vysoký úrok. Pri krátkodobých pôžičkách menšej sumy býva väčší, naopak pri tých dlhodobejších pôžičkách veľkých súm býva menší. Druhá vec sú poplatky. Tie sa tiahnu po celý čas pôžičkou, na čo netreba zabúdať. Ich výška nie je pevne stanovená, pretože sa neodvíja v podstate od ničoho. A sú nasadené na akúkoľvek bankovú operáciu, akúkoľvek administratívnu prácu. Za posúdenie žiadosti o úver, za zaradenie do databázy, za vedenie účtu, atď. Veľmi dobre si premyslite koľko peňazí si vlastne chcete požičať. Koľko môžete dokázať splatiť pri vašich schopnostiach a možnostiach. Prerátajte si váš mesačný príjem, prípadne príjem vášho partnera, ak žiadate o skutočne veľkú sumu. Aké máte peňažné úspory, či ste ochotný založiť vašu nehnuteľnosť, a pod.

Dodržujte dohodnuté pravidlá a vyhnete sa nepríjemnostiam

Ručiteľa si nechávajte až na úplný záver. Ak vám smieme poradiť, radšej ručte ani keby sami sebe mesačným príjmom a majetkom, ako by vám mal ručiť niekto z rodiny alebo známych. Rokmi overená skúsenosť. Pri získavaní pôžičky rátajte s množstvom dokladov a overení, ktoré banky vyžadujú. Od osobných dokladov, cez doklady o príjme, typu zárobkovej činnosti, list vlastníctva, príslušné doklady k nehnuteľnosti, znalecký posudok, prípadné iné špecifické dokumenty vyžiadané bankou.

Dávajte si pozor na sankcie vyplývajúce z omeškania alebo v krajnom prípade nesplatenia požičaných peňazí. Väčšina bankových spoločností sa nesnaží chytiť svojho klienta po jednom omeškaní do pasce exekúcie, resp. nejde im o vyrúbenie neúmerne vysokej pokuty ale netreba sa na to spoliehať. Vždy je lepšie sa dohodnúť na ďalšom postupe, nech viete, čo vás čaká pri opätovnom výpadku mesačnej splátky.

Naučte sa najskôr splácať menšie sumy

Poradíme vám. Vyskúšajte si najprv celý kolobeh pôžičky pri menšej sume, o ktorej viete, že nebude problematická vo vzťahu k vašej banke. Na nej sa naučíte psychologickým zákonitostiam, ako sa treba stavať k poskytnutej pôžičke. Akú banku si teda nakoniec vybrať? Zvažujte všetky riziká ako sa správne rozhodnúť pri výbere pôžičky. Ak zoberieme do úvahy všetko, čo sme doposiaľ povedali, ponúkajú sa vám overené bankové spoločnosti s dlhšou, či kratšou históriou.

Čo však ale musíme znova zopakovať, zďaleka sa vyhýbajte nebankovým spoločnostiam akéhokoľvek druhu. Lákavé ponuky inzerované v médiách sľubujúce extrémne nízke úroky nemusia spravidla znamenať aj výhodnú pôžičku. V tomto blogovom článku je dobre vysvetlené, na čo si pri výbere pôžičky dávať pozor. Hľadajte banku, ktorá vám poskytne primerané úroky, bez skrytých poplatkov, vysokých pokút za prípadné omeškanie splátok, s možnosťou zmeny dňa poukázania splátky banke, s možnosťou predčasného splatenia bez pokút, a pod. Je toho naozaj veľa, čo by malo zavážiť pri rozhodovaní sa.

Vďaka za internet, ide o neoceniteľnú pomoc

V posledných rokoch vystúpila do popredia internetová komunikácia banky so svojím klientom alebo novým záujemcom o bankové produkty. Internet je vôbec mimoriadne dôležitým elementom dnešnej doby. Však práve surfovaním na webe sa dostanete k rôznym bankovým produktom, ich parametrom a užívateľským recenziám. Vyberajte si teda banku aj podľa prívetivosti k zákazníkom, podľa ochoty zverejnenia reálnych informácií, možnosti vzájomnej komunikácie, spoľahlivosti internet bankingu a jeho smartfónovej formy.

Želáme vám šťastnú ruku pri výbere.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!