Inkontinencia alebo samovoľný únik moču je problémom, ktorý skôr, či neskôr môže postretnúť každého. Netreba sa za ňu hanbiť. Okrem liečby je dôležité naučiť sa s ňou žiť tak, aby nebola obmedzujúcim faktorom v bežnom živote. Dnes už to nie je problém.

Inkontinencia je samovoľné unikanie moču, ktoré môže mať rôzne príčiny. Postretnúť môže každého, bez ohľadu na vek či pohlavie. Toto samovoľné unikanie moču je nekontrolovateľné a môže byť spôsobené ochabnutím panvového svalstva, následkom operácie alebo môže byť vedľajším príznakom mnohých iných chorôb. Vždy sa tento problém spája s dolnými močovými cestami.

Ako s inkontinenciou žiť

V prípade, ak trpíte niektorým z druhov inkontinencie, určite je na prvom mieste vyhľadanie lekára, ktorý vám problém pomôže diagnostikovať, zistí príčinu a nastaví liečbu. Pokyny lekára sa snažte vždy dodržiavať. To ale neznamená, že samovoľné unikanie moču ustane ako mávnutím čarovného prútika. Je potrebné naučiť sa s týmto problémom žiť. K tomu, aby vás nijako neobmedzoval, dnes dokáže pomôcť široká paleta inkontinenčných pomôcok.

Inkontinenčné pomôcky pre vaše pohodlie

Tie sú určené pre mužov aj ženy a ich použitie závisí od závažnosti a intenzity úniku moču. Na trhu je k dispozícii viacero produktov. Sú určené pre všetkých, ktorí trpia inkontinenciou (bez ohľadu na príčinu a intenzitu) a chcú svoj bežný život žiť bez obmedzení.

Inktontinenčné vložky pre ženy

Výrazne sa nelíšia od klasických vložiek. Sú určené pre ľahšie formy inkontinencie. Menej intenzívne samovoľné unikanie moču dokážu absorbovať bez problémov a pri tom nie sú viditeľnou prekážkou pri bežnom nosení pod oblečením. S ich použitím môžete nechať obavy pred škvrnami celý deň bokom. Takéto vložky pre ženy nemajú takú absorbčnú schopnosť ako absorbčné nohavičky, ale pri nezávažných problémoch s únikom moču sú spoľahlivým ochranným prvkom.

Inkontinenčné vložky pre mužov

Samovoľné unikanie moču trápi aj mužov. Väčšinou problém inkontinencie súvisí s prostatou alebo inými chorobami. Inkontinenčné vložky pre mužov sú špeciálne vyvinuté a tvarované tak, aby sadli na mužské telo a aby ich použitie bolo diskrétne. Preto pri ich použití môžu muži bez obáv vykonávať všetky bežné činnosti a ich oblečenie zostane chránené pred neželaným únikom moču.

Naťahovacie absorbčné nohavičky

V prípade, ak neradi nosíte inkontinenčné vložky alebo je samovoľné unikanie moču väčšie, ideálnym pomocníkom sú v tomto prípade absorbčné nohavičky. Ich použitie je jednoduché a tvarom i vyhotovením pripomínajú bežnú spodnú bielizeň. Jednoducho ich natiahnete na seba a môžete celý deň zostať v pohodlí.

Absorbčné nohavičky sú dnes už vyrábané z veľmi príjemných a pohodlných materiálov, navyše, často sú pri ich výrobe použité aj technológie, ktoré pohlcujú pachy. Tak je zaručený maximálny komfort a samovoľný únik moču už nie je prekážkou v bežnom živote. Dostupné sú špeciálne absorbčné nohavičky pre mužov i ženy.

Absorbčné plienkové nohavičky

Pri stredne veľkom úniku moču dokážu komfort počas celého dňa zaručiť práve naťahovacie plienkové nohavičky. Rovnako ako „obyčajné“ absorbčné nohavičky, aj tieto sa jednoducho navliekajú ako spodné prádlo. Majú však väčšiu absorbčnú schopnosť. To ale neznamená, že budete celý deň chodiť ako s dieťa s plienkou. Sú určené pre mobilných a aktívnych ľudí, a preto sú tvarované tak, aby ich nosenie bolo diskrétne. Po ich použití sa jednoducho dajú dolu a zlikvidujú.

K dispozícii sú dokonca aj také absorbčné plienkové nohavičky, ktoré majú rýchloupínací pás, čím je ich použitie výrazne zjednodušené a mobilný pacient si ich tak dokáže nasadiť úplne sám bez cudzej pomoci. Vďaka moderným materiálom dnes už nie je používanie absorbčných plienkových nohavičiek problémom pre pokožku. Používajú sa vzdušné materiály, ktorých použitie sťažuje až zabraňuje zapareniu pokožky a vzduch cez ne plynule cirkuluje.

Vkladacie plienky pre dospelých

Tieto sú zväčša určené pre typy absorbčných nohavičiek, ktoré možno opakovane prať. Sú to plienky pre seniorov a pre ostatných ľudí s výraznejším únikom moču. Jednoducho sa vložia do nohavičiek pre ne určených a po použití sa vymenia za nové. Tieto jednorazové plienky pre seniorov (a pre iných) sú vyrábané v niekoľkých prevedeniach podľa stupňa savosti a preto si každý dokáže vybrať druh, ktorý sa práve jemu hodí.

Preto či už sa rozhodnete pre absorbčné nohavičky alebo sú pre vás ideálnou voľbou jednorazové plienky pre seniorov, možnosti na trhu sú dnes bohaté a preto nie je problém zostať v pohodlí, aj keď vás trápi samovoľný únik moču.

Bojujte proti inkontinencii cvičením

V prípade, ak trpíte inkontinenciou, ktorej príčinou je ochabnutie panvového svalstva, môžete si sami pomôcť k zmierneniu či odstráneniu tohto problému. Riešením je pravidelné precvičovanie svalov v oblasti panvy pomocou cvikov na to určených. Tieto cvičenia sú určené najmä pre ženy a medzi najznámejšie posilňovacie cvičenia patria takzvané Kegelove cviky.

Inkontinencia nie je hanbou

Nech už vy alebo vaši blízki trpíte akoukoľvek formou inkontinencie, je dôležité si uvedomiť, že v žiadnom prípade samovoľné unikanie moču nie je niečím, za čo by ste sa mali hanbiť. Hoci sa o ňom dnes stále málo hovorí, je bežným problémom, ku ktorému treba len zodpovedne pristupovať. A vďaka rôznym pomôckam je každodenný život zvládnuteľný aj bez obáv pred únikom moču.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!