Majitelia psov sa často stretávajú s problémom neposlušnosti psieho kamaráta. V niektorých prípadoch situácia dokonca dôjde tak ďaleko, že je pes neprimerane potrestaný, čo často vedie k tomu, že sa pes bojí a poslušnosti sa už nikdy nenaučí. Vzniku tejto nepríjemnej situácie však majitelia psov môžu predísť vďaka elektrickému obojku.

Na elektrický obojok sa mnoho priaznivcov zvierat pozerá negatívne. V skutočnosti sa ale jedná o veľmi efektívny výcvikovú pomôcku, ktorú s obľubou používajú aj skúsení kynológovia. Pes je síce v prípade neposlušnosti upozornený elektrostatickým impulzom, ale nejedná sa o akejkoľvek týranie. Spomínaný impulz totiž nie je bolestivý, iba je psovi natoľko nepríjemný, že radšej s nežiadaným správaním prestane.

K elektrostatickému impulzu navyše vôbec nemusí dôjsť. Zviera totiž spravidla veľmi rýchlo pochopí fungovanie obojku a postačí potom iba zvukové upozornenie, ktoré predchádza spomínanému impulzu. Ak sa pes začne správať slušne na základe zvukového upozornenia, na použitie impulzu vôbec nedôjde.

Ako vybrať elektrický obojok?

Nie je však obojok ako obojok. Výberu elektrického obojku by ste mali venovať dostatočnú pozornosť. Odporúčame vyberať obojok na základe veľkosti a temperamentu psa. Je dôležité brať tiež do úvahy skutočnosť, že aj pre veľkého psa môže byť dostatočná menšia intenzita impulzov. Dôležitý je tiež dosah signálu. Ak sa chystáte obojok používať na prechádzkach a hrozí u vášho psa útek za zverou, odporúčame zvoliť obojok s vyšším dosahom vzdialenosti.

Elektrický obojok nie je vhodný pre malé šteňatá

Elektrický obojok v žiadnom prípade nezaobstarávajte šteňatám, ktoré sú mladšie ako pol roka. Psovi by malo byť viac ako 6 mesiacov a mal by mať za sebou základný výcvik typu sadni, ľahni, k nohe atď.

Nechajte si poradiť profesionálmi

Výber obojku podľa veľkosti a temperamentu psa, ale tiež podľa funkcií, ktoré ponúka, je veľmi dôležitý. Ak si nie ste istí výberom a zaobstarávate túto výcvikovú pomôcku prvýkrát, odporúčame poradiť sa s profesionálmi. Predajom výcvikových obojkov sa na slovenskom zaoberá napríklad e-shop www.elektronicky-obojok.sk, kde vám tiež radi poradia s voľbou obojku, ktorý bude maximálne vyhovovať ako vášmu psovi, tak vašim individuálnym potrebám.

 




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!