Borelióza, nepríjemná nástraha leta

Leto je pre mnohých ľudí najkrajším ročným obdobím. Deti si užívajú prázdniny, rodičia zase vytúžené dovolenky. Je tu však jedna vec, ktorá ho môže prekaziť. Leto je aj časom pre kliešťov a pokiaľ si nedáte pozor, môžete byť ľahko infikovaný nepríjemnou chorobou menom borelióza.

Táto zákerná choroba je prenášaná infikovanými kliešťami v období od mája do konca septembra, teda v čase, keď býva počasie najteplejšie. Teplé počasie totiž hrá v prospech kliešťov a vy ich môžete nachytať nielen počas prechádzky v prírode, ale aj v meste alebo v parku na trávniku.

Ide o zákerné ochorenie z toho dôvodu, že prvé príznaky si môže človek veľmi ľahko pomýliť s iným klasickým ochorením ako je bežná horúčka alebo chrípka. Neskôr, po zopár týždňoch alebo mesiacov sa dokáže prejaviť naplno a spôsobiť nepríjemné problémy.

Infikovanie

 Nie nadarmo sa odporúča skontrolovať svoje telo pri príchode domov z prírody. Na to, aby ste mohli byť boreliózou infikovaný je potrebné, aby bol na vás kliešť nasatý minimálne 1 celý deň, teda 24 hodín.

V prípade, ak by ste zistili, že máte na tele kliešťa, je potrebné sa ho zbaviť a neskôr užiť určené antibiotikum. To zvyčajne stačí na to, aby sa borelióza zastavila. Odporúča sa však zájsť k lekárovi a pre istotu sa nechať vyšetriť.

Prvé symptómy

Ako sa prejavuje borelióza? Pokiaľ si kliešťa nevšimnete a budete infikovaný, borelióza sa najprv prejaví ako menšia červená vyrážka v mieste infikovania. Neskôr táto malá vyrážka prerastie do veľkého červeného fľaku. Toto môže nastať v priebehu niekoľkých dní až 10 týždňov.

Následky boreliózy

Ako bolo spomenuté, prvé štádium boreliózy sa prejaví ako tradičná horúčka alebo chrípka. V druhom štádiu sa začnú problémy prejavovať poruchami nervového aparátu. Symptómy sú zvýšená teplota, neustála únava častá nevoľnosť alebo závraty.

V poslednom štádiu dochádza k napadnutiu kostí a kĺbov. Nastávajú problémy so srdcom, krívanie alebo poruchy psychického stavu.

Liečba

Borelióza sa lieči dlhodobo prostredníctvom antibiotík, až dovtedy, kým nie je úplne vyliečená. Taktiež je potrebné dopriať si dostatočné množstvo oddychu, načerpať energiu a užívať zdravé potraviny, najmä z biopotraviny eshop.

Leto je tu. Pri tej všetkej zábave si však treba dávať pozor. V prípade, ak na sebe nájdete kliešťa, zbavte sa ho a pre istotu navštívte lekára. Zábava počká, vaše zdravie je vždy prvoradé.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!