Možno aj Vy ste podľahli trendu saunovania. Našťastie, na rozdiel od iných módnych vĺn je pobyt v saune veľmi prospešný pre naše fyzické aj psychické zdravie, a tak jediné, čo musíte v danom smere vyriešiť, je zvoliť si vhodný typ sauny, prípadne miesto saunovania.

Kým niekto vyhľadáva skôr verejné infrasauny, ktoré sú pre mnohých najznesiteľnejšie, iní túžia po saunovaní súkromnom. Tu sa preto ponúka možnosť zhotoviť si saunu vlastnoručne a mať ju doma, vždy k dispozícii. Tak čo, trúfnete si na to?

shutterstock_279155687

Drevo do Vašej sauny

Poďme na to pekne po poriadku. V prvom rade dôležité upozornenie, v byte či dome si zhotovíte iba ak tradičné fínske sauny, aj to len v obmedzených rozmeroch. Aj preto, že doma zvyčajne narážame na priestorové obmedzenia.

Drevo vhodné na stavbu Vašej sauny. Najvhodnejšie vlastnosti majú tropické dreviny ako platan,sekvoja či červený céder, ktoré sú však u nás pomerne nedostupné, teda aj finančne nákladné. Alternatívou sú preto prístupnejšie škandinávske dreviny na čele so severským smrekom, jedľou a sosnou alebo z našich drevín môžete zvoliť jelšu, osiku či topoľ. Smrek, borovica a jedľa sa na výstavbu sauny nehodia, keďže sa rýchlo vysušujú, vyteká z nich živica a majú hrče.

Domáca sauna krok za krokom

Steny aj strop sauny sa zväčša stavajú sendvičovou konštrukciou. Vonkajší plášť tvorí vnútorná priečka miestnosti, izolačná vrstva pozostáva zo sklenenej vaty, z čadičového vlákna alebo kamennej vlny s hrúbkou 10 cm, nasleduje parozábrana, ktorej úlohou je zabraňovať prenikaniu vlhkosti do izolačnej vrstvy a tiež odrážať tepelné žiarenie späť do interiéru sauny.

Potrebovať budete aj konštrukčné hranoly, t.j. drevené hranoly s rozmermi 10 x 5 cm, ktoré tvoria konštrukciu, medzi ktorú sa vkladá ešte izolačná vrstva. Maximálna vzdialenosť medzi hranolmi nech je 60 až 80 cm.

Nezabudnite ani na vnútorný obklad, čo je štandardný tatranský obklad, ktorý sa pribíja vo vertikálnom smere na pomocné lišty 4 x 4 cm. Tie sa upevnia na parozábranu a vytvoria medzi ňou a obkladom odvetrávací priestor, ktorý je v saune nevyhnutnosťou.

A ešte podlaha v saune. Pozor na to, aby bola protišmyková!

Ideálne rozmery sauny do rodinného domu

Všetko závisí od počtu osôb, ktoré sa plánujú naraz saunovať. Sú však dané minimálne rozmery domácej sauny, a to šírka 200 až 220 cm a dĺžka 170 až 190 cm.

Pokiaľ ide o vykurovanie vo Vašej domácej saune, možností je viac. Záleží to aj na zvolenej veľkosti sauny, nakoľko v nej musíte rátať nielen s rozmermi vykurovacieho telesa, ale aj s bezpečnostnou zónou okolo neho. Do menšej sauny sa preto skôr hodia elektrické pece, ktoré sú menšie než pece na drevo. Tie sú vhodnejšie do samostatne stojacej sauny niekde v exteriéri, odkiaľ skočíte rovno do Vašej domácej vírivky, v ktorej sa po saunovaní dokonale osviežite.

 

 

 

 




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!