Island je ostrov nachádzajúci sa na severe Európy. Je to úplne špecifická krajina, akú na svete nenájdete. Island je jednoducho originál. A to nielen čo sa týka prírody alebo živočíchov. Je tiež domovom fascinujúcich ľudí. Zoznámte sa teda s touto, naozaj zaujímavou, krajinou!

Základné fakty o krajine

Pokiaľ ide o rozlohu, Island je približne dva krát väčší ako Slovensko. Žije tam však len čosi vyše 300 000 obyvateľov. Väčšina krajiny je totiž neobývaná a obyvateľstvo je sústredené prevažne v hlavnom meste Reykjavik. Aj keď by sa mohlo zdať, že sú tu v zime nízke teploty a veľa snehu, nie je to tak. Teplotu na Islande totiž ovplyvňuje Golfský prúd, ktorý ju udržuje v znesiteľných výškach. A to aj v zime. Charakteristickými islandskými zvieratami sú islandský kôň a polárna líška. Sú považované za takzvané čisté rasy, teda pôvodných predkov týchto zvierat. Podľa mnohých prieskumov sú väčšinou Islanďania spokojní so svojou krajinou a životom v nej. Je im teda čo závidieť!

Reykjavik harbor lighthouse, Iceland

Zaujímavosti z Islandu

  • Vedeli ste, že jednotliví členovia islandskej rodiny majú rozličné priezviská? V tejto krajine sa totiž ako priezvisko používa krstné meno otca!
  • Na Islande si môžete užiť pohodu až v 170-tich prírodných geotermálnych kúpaliskách. Najkrajšie a najobľúbenejšie takéto geotermálne kúpalisko sa nazýva Modrá lagúna. Ak teda milujete horúce kúpele, určite sa sem vyberte.
  • Gramotnosť na Islande je takmer 100%-ná! Stretnúť negramotného človeka – Islanďana, je tu naozaj raritou.
  • Mnohí domáci obyvatelia dodnes veria v existenciu elfov, škriatkov a trolov. Veria, že žijú v skalách, ktorých je na Islande naozaj dostatok.
  • Práve z tejto krajiny pochádza svetoznáma speváčka Bjork a tiež populárna skupina Sigur Ros.
  • Na Islande sa nachádza až 30 aktívnych sopiek. Preto sa často označuje aj ako krajina ohňa.
  • V hlavnom meste Reykjavik sa nachádza Múzeum stratených ľudí. Viac takýchto múzeí na svete nenájdete.

Ak teda túžite po zaujímavej a netradičnej destinácii a chcete na dovolenke začať niečo iné, určite sa vyberte na Island! Neoľutujete…

 

AntPun + TTstudio / Dollar Photo Club

 




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!