Zálohovanie PET fliaš a plechoviek: O čo ide?

Posledné týždne patrí medzi najhorúcejšie témy práve zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Keďže chce každý čo najviac ekologické možnosti, toto je skutočne skvelé riešenie. Zálohovanie PET fliaš je mimoriadne praktické a po čase zistíte, že aj výhodné pre vás!

Aj napriek tomu, že v médiách sa v posledných týždňoch rieši práve zálohovanie PET fliaš, nie každý aj dostane odpovede na otázky, ktoré hľadá. Preto sa vám v tomto článku snažíme povedať všetko dôležité, čo potrebujete vedieť.

Ktoré fľaše sa zálohujú?

Od 1. januára sa zálohujú fľaše, ktoré majú na svojom obale označenie písmenom Z. Za takéto fľaše zaplatíte zálohu 15 centov, ktorú vám, samozrejme, vrátia pri zálohovaní. Práve preto sa oplatí vykonávať túto činnosť. Dá sa povedať, že vám to nezaberie takmer žiadny čas a pritom spravíte dobrý skutok a aj zarobíte 15 centov.

Miesto na zálohovanie

Fľaša sa musí vrátiť v pôvodnom stave a podmienkou je tiež vrchnák, ktorý musí obsahovať. V každej prevádzke by sa mal nachádzať automat. Ten vyniká jednoduchou obsluhou a konštrukciou. V menších obchodoch sa však môže stať, že automat nenájdete. V takomto prípade však existuje iné riešenie, a to vrátenie fliaš priamo na pokladni.

Ako a ktoré fľaše zálohovať?

Tak, ako sme si spomínali, fľaša musí byť v pôvodnom stave a musí obsahovať vrchnák. Nemôže sa stať, že by bola poškodená, pokrčená alebo by bol znehodnotený jej čiarový kód. V takomto prípade by vám automat odmietol vrátiť zálohu a zrecyklovať fľašu. Taktiež je dôležité povedať, že zálohovanie sa týka PET fliaš so symbolom Z, ktoré sú určené pre sladené nápoje, minerálne vody, pivo, víno a džúsy. Zálohovať môžete aj plechovky.

Preto neváhajte a využite túto možnosť recyklácie. Pomôžete tak ekológiu povýšiť na iný level a koniec koncov, rozhodne sa vám to oplatí. Do mesiaca nazbierate rozhodne veľa fliaš s označením Z, a tak sa vám vráti aj nemalá čiastka.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!