Ako správne vybrať posteľ z masívu?

Odpočinok nás dobíja a pomáha nám nazbierať energiu na ďalší deň. Miestom pre nočnú regeneráciu je bezpochybne naše lôžko a preto je vhodné venovať jeho výberu patričnú pozornosť. Konštrukcia postele by sa preto mala skladať z pevného rámu, lamelového alebo ešte lepšie segmentového roštu a kvalitného matraca, ktorý zaistí potrebné ortopedické vlastnosti. Spánok a jeho priebeh a kvalitu však ovplyvňujú aj ďalšie faktory, ako sú vek spáča, pracovné vyťaženie alebo náročnosť povolania, pohlavia, tvar tela, ale aj orientácia a vhodne riešený interiér spálne. Poďme sa teraz pozrieť na hlavné momenty, na ktoré by sme sa mali zamerať pri zariaďovaní spálne.

Základ postele je rám

Rám je nosnou konštrukciou postele a tvorí tiež jej dizajn. Rámy sú dnes ponúkané v najrôznejších prevedeniach a typoch drevín, od dostupného smreku cez obľúbený dub, až po exotické dreviny, ako mahagón či kaučuk.

Výber postele, ktorý lahodí nášmu oku, by tak pri širokej ponuke nemal byť problém, je však potrebné sa zamerať nielen na estetiku, ale aj na funkčnosť. Z hľadiska zdravého spánku sú odporúčané postele na nožičkách, pokiaľ možno bez úložného priestoru. V kombinácii s vhodným roštom a matracov je totiž zaistená dostatočná cirkulácia vzduchu a teda potrebné odvetranie matraca.

Málo docenený význam má aj čelo postele. To nielenže psychologicky zvyšuje pocit súkromia a prispieva kľudnejšiemu spánku, ale zároveň chráni hlavu a krk pred možným prievanom a izoluje od chladu, ktorý sa kumuluje v stenách.

Základ matraca je rošt

Nadarmo by sme mali krásnu posteľ, keby sme neležali pohodlne. Neoddeliteľnou súčasťou každého lôžka by preto mal byť kvalitný rošt, ktorý slúži ako základ pre matrac.

Pružné lamely roštu udržujú telo a chrbticu v anatomicky správnej polohe a eliminujú možnosť vzniku bolestí chrbta. Priedušnosť roštu a priepustnosť tekutín má navyše pozitívny vplyv aj na hygienu celého lôžka. K telu a pokožke neustále prúdi čerstvý vzduch vďaka prirodzenej cirkulácii napomáha odvetrávaniu matraca.

Luxusnejšie variantom sú rošty segmentové. Tie na rozdiel od lamelových roštov obsahujú na ložnej ploche segmenty, ktoré sú pohyblivé vo všetkých smeroch a umožňujú kvalitnú oporu tela aj pri polohe mimo bežné s osou roštu – teda napríklad polohe skrčeného tela. Priedušnosť segmentových roštov sa samozrejme zachovaná.

Posteľové rošty existujú v mnohých variáciách, od štandardných pevných až po luxusné s možnosťou polohovania v oblasti nôh, chrbta i hlavy. Manuálne alebo motorové. Ich výber záleží na tom, koľko času v posteli trávite a aké sú Vaše požiadavky na komfort.

Lamelové a segmentové rošty sú neporovnateľne vhodnejšie voľbou ako pevná a nepriedušná podložka. Tieto rošty je navyše možné z postele pravidelne vybrať a utrieť od prachu, čo je dôležité predovšetkým pre ľudí trpiacich alergiami a astmatikov.

Matrace

S lamelovým roštom je možné kombinovať takmer všetky typy matracov, pozornosť však treba venovať výberu matracov, ktoré sú určené pre použitie na polohovateľný rošt. Pre tento prípad sú odporúčané skôr matrace pružnejšie, ako sú napr. Matrace latexové či matrac z polyuretánových, či visokoelastických pien. Nevhodné pre polohovacie rošty sú potom matrace pružinové.

Optimálne rozmery postele

Nielen rozmer postele, ale aj priestor, do ktorého ju umiestnime je dôležitý. Spálňa pre 2 osoby by mala mať aspoň 12 m2. V prípade menších spálni , ktoré nájdeme v niektorých bytoch , je potrebné dbať na to, aby spálňa nebola preplnená nábytkom a pôsobila tak vzdušnejším dojmom. Dôležité je zachovať aspoň základný priestor pre pohyb okolo lôžka. Dvojlôžko by malo byť správne aspoň 200 – 220 cm dlhé a 180 – 200 cm široké. S mierami súvisí aj výška lôžka, ktorá sa odporúča aspoň 45 cm, staršia generácia by však mala spať o 5-10 cm vyššie. Z týchto dôvodov je vhodné pri obstarávaní nového lôžka myslieť aj do budúcnosti a ideálne hľadať posteľ s možnosťou nastaviteľnosti výšky ložnej plochy.

Tags: ,




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!