Krby a kachle, zdroj tepla v nizkoenergetickom dome

V dnešnej modernej dobe sa už nestavajú len klasické domy, ale aj tie nízkoenergetické. Čoraz viac ľudí vsádza na tento typ domu, ktorý už z názvu hovorí o tom, že ľudia v ňom spotrebujú menej energií a tým pádom za ne aj menej zaplatia. Ak si niekto myslí, že nízkoenergetické domy netreba vykurovať, tak je na omyle. Aj tieto domácnosti potrebujú v zime teplo, no je ho omnoho menej, ako pri klasických domoch.

Vykurovanie takéhoto domu nie je náročné ako pri iných stavbách  a v našich zemepisných šírkach stačí, ak ho rozohrejete počas 130 dní v roku. Teplo vám dokážu vyrobiť aj spotrebiče s malým výkonom, pri ktorých pocítite zmeny teploty v priestoroch domu viac ako v tom murovanom.  Keďže tieto domy sú typické ľahkou tepelnou izoláciou, zostáva v ňom takmer všetko teplo, ktoré sa v domácnosti vyprodukuje. V praxi to teda znamená, že z domu neunikne takmer nič a treba dávať pozor na to, aby sme dom  zbytočne neprekúrili. Tak ako v murovaných domoch aj v nízkoenergetických môžeme na zahriate využiť niekoľko zdrojov tepla. Ide nielen o obľúbené krby, ale aj kachle, ktorých je na trhu obrovské množstvo. Niet sa čomu čudovať, že pri výbere tohto vykurovacieho zariadenia majú ľudia hlavu v smútku, nakoľko si zo širokého sortimentu nevedia dlhý čas vybrať to správne.

Ešte predtým, ako sa naisto rozhodnete, čím budete váš nízkoenergetický dom vykurovať treba myslieť na to, že v takomto dome je minimálny vnútorný prievan a teda ani žiadna cirkulácia vzduchu. Znamená to, že teplo ktoré si vyrobíte hoci len spotrebičom vám zostane v priestore až do momentu, kedy ho nevyvetráte. Ak sa myšlienky na to, že budete mať vlastný krb alebo kachle aj tak nedokážete vzdať, treba ich umiestniť čo najviac v strede stavby. Odtiaľ sa dokáže teplo najľahšie premiestniť aj do iných miestností, no aj to bude prakticky problém. Je preto úplne normálne, že teplo vyprodukované krbom alebo kachľami vám zostane na pár metroch a do niektorých kútov domu sa ani nedostane. Tieto rozdiely sú pre nízkoenergetické domy typické a treba s nimi rátať ešte na začiatku, ako budete dom obývať. S množstvom vykurovaných zariadení to preto v takomto dome netreba preháňať, nakoľko celý proces nie je jednoduchý. Ak by ste mali v blízkosti seba napríklad  sporák a kozub v ktorom sa kúri je pravdepodobné, že aj v zime budete musieť poriadne vetrať. Teplý vzduch sa totiž nedokáže v takomto dome sám pohybovať a bude stáť na jednom mieste, čo môže byť pre niektorých nepríjemné.

Stavba nízkoenergetického domu je síce ľahšou ľahkou záležitosťou ako stavba toho murovaného, no taktiež si ju treba dopredu poriadne premyslieť. Krb a kachle vám vykúzlia teplo domova, no niekedy ho môže byť toľko, že vám bude skôr prekážať. Aby ste vaše vykurovacie zariadenie aj využívali, treba vybrať také, ktoré budete môcť prispôsobiť druhu tejto stavby. Nikomu by sa nepáčilo, ak by drahý krb alebo kachle doma stáli opustené  a nepoužité.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!