Nie, toto naozaj nie je vtip. Aj ovocie treba vedieť správne konzumovať. Mnohí ľudia trpia črevnými problémami a pritom nevedia, že ich môže spôsobovať práve nesprávne jedenie ovocia. Aj Vás často nadúva a bolí Vás brucho? Tak si prečítajte nasledujúce riadky a možno zistíte, že práve nesprávne jedenie ovocia stojí za Vašimi problémami.

Lime,mandarini,pompelmo rosa e arance

 

Pozor na miešanie ovocia!

Poliate čokoládou, so šľahačkou, v pudingu, sterilizované alebo jednoducho čerstvé. Ovocie sa dá jesť na mnoho spôsobov. A je naozaj zdravé! Určite sa mu teda netreba vyhýbať. Nie je však ovocie, ako ovocie. Jednotlivé druhy by sa dali rozdeliť do nasledujúcich skupín:

  • kyslé citrusové ovocie – napríklad grapefruity, pomaranče, mandarínky…
  • vodové ovocie – ako je melón
  • dužinaté ovocie – banány, či khaki
  • ovocie s vysokým obsahom vlákniny – sem patrí vlastne všetko ovocie, ktoré sa konzumuje so šupkou, teda hrozno, jablká, hrušky…

Ak má byť jedenie ovocia zdravé, neodporúča sa miešať tieto jednotlivé typy. Ak teda máte chuť na ovocie, dajte si napríklad pomaranče s mandarínkami alebo jablká s hruškami. Tradičné ovocné šaláty, kde je zmiešaných mnoho druhov ovocia, môžu trávenie zaťažiť.

Ďalším pravidlom, ktoré poznali už naše staré mamy, je kombinácia ovocia s niektorými druhmi jedla a tekutín. Vetu – nepi vodu po jablkách – ste určite počuli od svojich rodičov v detstve aj Vy. A mali pravdu. Takáto kombinácia môže spôsobiť kŕče v bruchu a preháňanie. Nevhodná je tiež kombinácia niektorých typov ovocia s jogurtom, mliekom a podobne.

Kedy je najlepší čas na ovocie?

Mnohí ľudia si ovocie dávajú ako dezert po obede. Nerobia ale dobre. Ovocie sa má totiž jesť pred jedlom, najlepšie hneď ráno. Dôvod je jednoduchý. Ovocie obsahuje veľa vlákniny, vďaka ktorej jeho trávenie trvá len čosi okolo 20 minút. Ak sa najprv naobedujete a ovocie si dáte až potom, doslova bude v žalúdku čakať, kým príde rad na jeho strávenie. Tak v žalúdku zbytočne kysne, spôsobuje pocit plnosti a nadúvanie. Ak už musíte ovocie jesť po jedle, dajte si aspoň hodinovú pauzu. Nebudete sa cítiť tak plno, nenafúkne Vás a ovocie si skutočne užijete. Tak dobrú chuť!

ematon / Dollar Photo Club




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!