Vôňa pravosti

Keď som si prvýkrát ako desaťročná sama vyberala tašku do školy, siahla som (až mi divné ako múdro) po čistokoženom batohu. Nebola som v žiadnom prípade módne uvedomelé dieťa, ale ten batoh bol absolútne nadčasový, minimalistický, s jedným zipsom, bez akéhokoľvek obrázku či ozdoby, ušitý zo žltohnedej kože. Dodnes si pamätám dotyk tej tašky, a hlavne jej vôňu. Bola krásna a silná, a trvala ROKY. Rovnako ako ten batoh. A keď bol asi po deviatich rokoch intenzívneho nosenia definitívne rozodraný, mal o dva odtiene sýtejšiu farbu, ako už máva koža, ktorej sa často dotýkame. Stále voňal, a tak musel prečkať ešte zo dva roky v skrini, kým som sa odhodlala ho naozaj vyhodiť.

10538-3Možno je to sentiment za časmi nevinnej mladosti, ale so žiadnou inou taškou sa mi to už nikdy neskôr nestalo. Je fakt, že som sa počas študentských a iných krízových čias ulakomila radšej na produkty z trhoviska, a keď tak nad tým premýšľam, neviem si spomenúť na žiadnu inú poctivú koženú tašku, ktorá by ma oblažila tým, že žije v mojom šatníku. Žeby to bolo skutočne tou kožou?


3015-1Kúzlo dotyku

Kedysi som na výstave videla pána, predávajúceho kamene, vyhladené ľudskou rukou do nádherného patinovaného vzhľadu. Šlo o japonské umenie suiseki, kde sa snúbia geologické znalosti s citom pre estetiku a obrovskou trpezlivosťou. Veľmi zjednodušene povedané: človek nájde sugestívny kameň a dlhú dobu (mesiace, rok) ho pravidelne berie do rúk, dotýka sa ho, prevaľuje v dlani, vyhládza. Po čase povrch kameňa pod vplyvom ľudskej dlane zmení povrchové vlastnosti, získa patinu a lesk, ktorý z neho urobí neopakovateľný kúsok a navždy v ňom ostane niečo z človeka, ktorý sa mu venoval.

Chcite svoju vlastnú kvalitu

S poctivou kožou je to presne tak. Je to organický materiál, ktorý sa mení doslova pod rukou svojho majiteľa, pretože nasáva do pórov mikročiastočky z rúk, ktoré s ním denne manipulujú. Sľubujem, že keď si nabudúce budem kupovať tašku na rameno, nenechám sa odradiť od vízie pravej, kvalitne spracovanej kože, pretože či ste elegán alebo hipster, ten pocit originality (ktorý nemá nič spoločného so snobizmom) Vám žiadna polyuretánová taška neposkytne. A keď už denne na tých našich pleciach nosíme všeličo, doprajme si to nosiť aspoň kvalitne…ono sa to ponesie ľahšie. Prijmite pozvanie na stránky www.panskaelegancia.sk , kde si vo výbere pánskych tašiek na rameno zaručene nájdete svoju koženú nastávajúcu.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!